איך אני מטפלת?
וויסות חושי הינה הפרעה בעיבוד החושי ובשמה הלועזי נקראת SPD.
הפרעה בוויסות חושי הינה הפרעה שכיחה, אך בלתי מובנית והינה משפיעה על התנהגותם של ילדים, על האופן בו הם לומדים וחווים חוויות למידה, על האופן בו הם מתייחסים לסביבה החברתית שלהם ובעיקר על האופן בו הם חשים את עצמם.
ישנם 3 סוגי טיפוסים הנכנסים תחת הקטגוריה של הפרעה בעיבוד החושי: ילדים עם תגובתיות יתר, ילדים עם תת תגובתיות חושית ומחפשי הגירויים.
בטיפול המשולב ובראייה הרחבה בה אני מטפלת, אני רואה צורך הכרחי לתת לאותם ילדים מענה ולגרות את מערכות התחושה שלהם באופן עקבי ובמגוון אפשרויות.
מערכת השמיעה, מערכת הראייה, המערכת הוסטיבולרית (שיווי משקל), המערכת הטקטילית (מגע), מערכת התחושה העמוקה (פרופריוספטיבית) ומערכת טעם וריח הינם המערכות המקיפות ומאפשרות לילד תקשורת, תנועה ומגע תקין ונעים עם העולם.
לדוגמא: הפרעה במערכת התחושה העמוקה וקושי של הילד להרגיש את עצמו במרחב יכולה לבוא לידי ביטוי: בתנועה ללא הפסקה, אי שקט פנימי וחיצוני, אלימות והתנהלות מציקה כלפי הסביבה. המגע והתנועה הם אלה הנותנים לילד את התחושה של גופו ואת הנוכחות של עצמו בסביבה בה הוא גדל.
מענה רחב והוליסטי מאפשר לאותם ילדים לחיות בצורה נעימה ויעילה יותר עם גופם בסביבה בה הם חיים.
בריאות משולבת לילדים הינה שילוב של הרפואה הקונבנציונלית עם הגישה ההוליסטית הרואה את האדם כמכלול שלם ושואבת את מקורותיה מהעולם הפרא רפואי, הנפשי, החינוכי והחברתי וביחד יוצרת רפואת ילדים אחרת.
בשנים האחרונות נראה כי ישנה עלייה בתחלואה של ילדים ותינוקות המתבטאת במחלות נשימה, סכרת, בעיות השמנה, אנגינות, מחלות "ויראליות", מחלות מעי דלקתיות ועוד. במקביל נצפית עלייה בשימוש תכוף בתרופות בקרב ילדים ותינוקות.
מחקרים מדעיים מראים כי בנוסף לרקע הגנטי המוכח כגורם למחלות, ישנו קשר הדוק ונגיש בין הסביבה בה אנו חיים לבין המחלות שאנו חווים. כגון: תזונה עשירה במוצרי חלב פרה, מזון רווי בשומנים רווים ובפחמימות שאינן מורכבות, מחסור בפעילות גופנית מכוונת וישיבה ממושכת מול טלוויזיה ומחשב, שינה שאינה איכותית, רכישת תרופות מדף ומרשם באופן תכוף ועוד...
נראה שרפואת הילדים הציבורית הקונבנציונלית אינה מספקת את הפתרונות היעילים לבדה וכי יש צורך בשילוב ובהסתכלות רפואית חדשנית, המשלבת גישות שונות משלימות וקונבנציונליות שייתנו מענה טיפולי ומניעתי. זאת, תוך הסתכלות על הילד כמכלול שלם ודגש משמעותי למתן כלים יישומיים, תמיכה והדרכה להורים.
כל אלו יחדיו בונים רפואה המגשרת בין הרפואה הקונבנציונלית שאותה מייצג רופא הילדים לבין שיטות הרפואה המשלימה השונות, עד ליצירת רפואה אחת חדשה, שלמה וכוללנית.
ייעוץ טיפולי משולב בוחן את כל התחומים עימם בא הילד במגע כגון: היסטוריה רפואית, חיסונים ותרופות, התפתחות מוטורית-תחושתית, גנטיקה, תזונה, סביבה, שינה, שפה ודיבור, היבטים רגשיים-התנהגותיים, חינוך ועוד ובונה תכנית טיפולית הכוללת: תכנית טיפולית ביתית, תכנית טיפולית חיצונית והפנייה לאנשי מקצוע רלוונטיים לטיפול, הדרכה וליווי הורים לאורך התהליך.
לאחר השגת המטרות הראשוניות בונה היועץ תכנית מניעתית ארוכת טווח המשמשת כבסיס לחלק מאורח החיים של הילד.
היועץ הינו האיש קשר הראשי בטיפול המחבר בין כל הגורמים הבאים במגע עם
הילד ובכך מאפשר מענה טיפולי ממוקד ומותאם לילד.
ליווי התפתחותי לתינוקות וספורט טיפולי הינם פעילות מונחית המותאמת באופן אישי לתינוקות, פעוטות, נוער ומבוגרים בעלי צרכים שונים ומיוחדים שמטרתה לסייע בפיתוח האינטליגנציה הגופנית.
הפעילות הגופנית, התנועה, המגע והמשחק בטיפול הינם הבסיס לעבודה, אך יחד עמם מצטרפים היבטים חברתיים, רגשיים, חינוכיים וקוגניטיביים כמו כן גם יכולות גופניות, היבטים תחושתיים ויכולות מוטוריות ופסיכומטריות.
ספורט טיפולי משולב וליווי התפתחותי לתינוקות מציע הסתכלות על הילד בראייה רחבה, תוך התייחסות לסביבתו המשפחתית והחברתית.
באמצעות הפעילות הגופנית המותאמת ניתן לשפר את תפקודי הילד במספר היבטים:
שכלול בתשתית הגופנית, שכלול היכולות המוטוריות והפסיכומוטוריות, חשיפה ושיפור יכולות הויסות העצמי והוויסות החושי, לימוד אסטרטגיות למידה, הקניית מיומנויות חברתיות, שיפור ביכולות התקשורת האישית והבין אישית, שיפור בטווחי הקשב והריכוז, חיזוק הביטחון העצמי והגופני והעצמה אישית, פיתוח יכולות קונטיביות ועוד...
אני מאמינה שכדי להיות משפחה שמחה ובריאה אנחנו צריכים שינה טובה. כיועצת שינה אני מביאה את העולם ההוליסטי וראיית הילד כמכלול שלם, על מנת לאפשר לו שינה טובה.
מצבו הבריאותי, ההתפתחותי והתזונתי, ראיית המשפחה כמערכת שלמה, דרכי החינוך, טמפרמנט הילד והתאמת תוכנית אישית לכל משפחה מהווים בסיס חשוב ליצירת הרגלי שינה טובים.
לעיתים הקושי בשינה הוא הסימפטום לקשיים בהיבטים האחרים שהילד מדגים, שאלון מכוון ומקיף ובדיקה ותצפית על הילד מאפשרים לי לעשות את החיבור של המכלול ולתת את המענה המדויק לשיפור הצורך הבסיסי שלנו שינה!!!